Özellikle 35 yaş üzerinde, genetik faktörler ve sistemik rahatsızlıklarında eşlik ettiği dişeti rahatsızlığı sebebi ile bir hayli kişinin kısa zamanda çürüksüz dişlerini kaybettiği analiz edilmiştir. Şeker hastalığı gibi hastalıklarda bu yıkımın sertliği, yara iyileşmesinin zor olmasından ötürü çok daha çabuk olmaktadır. Agresif bir şekilde ilerleyen türde ise kişinin çok daha çabuk tedbirler alması, aksi halde kısa zamanda kemik yapıda büyük bir yıkımın oluşabileceğini bilmesi gerekir.
Bu durumda hiç çürük olmasa dahi, diş zaman geçtikçe kemik içerisinde desteğini kaybettiği için sallanmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda ise diş kaybedilmektedir.
Genel olarak dişin kök gövde yüzeyinden başlayarak kök süresince tutunan taşların ultrasonik aletler ve el aletleriyle temizlenmesi icap eder. Diş taşı daha çok alt ön dişlerimizin arkasında üst azı dişlerimiz çevresinde yoğunlaşır. Bu bölgeler ayrıntılı bir biçimde temizlenmelidir. Daha ileri durumlarda buna ek olarak kök yüzeyinde temizlik yapılmalıdır. Enfekte dokular uzaklaştırılır. (root planing) Diş etindeki granulasyon (zararlı dokular) kürete edilerek temizlenir.
Dişler arasındaki kemik kayıpları, yeniden kemik oluşumuna katkı sağlayan ürünlerle veya kemik tozu ilavesi ile tedavi edilir.
Yetersiz bakım ya da bazı alışkanlıkların neden olduğu kök yüzerindeki dişeti kayıpları damaktan dişeti nakli ile tedavi edilebilmektedir.