GÜLÜŞ TASARIMI
Son yıllarda insanların diş hekimlerinden estetik beklentileri artmaktadır. Sadece sağlıklı dişler değil, konuşurken ve gülerken diş ve dişetlerinin güzel görünmesini beklemekteler.
Fotoğraf, video ve alınan ölçülerle kişiye özel analiz yapılır. Kişinin beklentileri dikkate alınarak tedavi protokolü belirlenir. Diş ve dişetlerinde düzenleme yapılarak kişiye özel gülüş tasarımı gerçekleştirilir.
DİŞ BEYAZLATMA
Diş beyazlatma diş yapısına sarı renk veren pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılarak dişin daha beyaz görünmesini sağlamaktadır.
Dişler üzerindeki renkleşmeler çok çeşitli sebeplerden oluşabilir:
Diş hekimi tarafından yapılan beyazlatma işleminin daha uzun ömürlü olması için, ev tipi beyazlatma ile desteklenmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, diş beyazlatma işlemi her zaman doktor kontrolü altında yapılmalıdır
DİŞ ARASI BOŞLUKLAR
Dişlerin arasındaki boşluklar gülüş estetiğini oldukça olumsuz etkilemektedir. Bunun en önemli sebebi iki dişin arasındaki gülümseme sırasında oluşan boşluğun yarattığı karanlık görüntüdür.
Diş arasında ki boşlukların giderilmesinde;
Ortodontik Tedavi ile dişlere belli oranlarda kuvvetler uygulanarak dişler birbirine yaklaştırılır. Bu tedavi ile aynı zamanda uygun olmayan alt üst çene ilişkisi varsa düzeltilir. Bu sayede sağlıklı bir çiğneme düzlemi de elde edilmiş olur. Ancak bu işlemin uzun zaman alması gibi önemli dezavantajları vardır.
Kompozit Lamine Teknik sisteminde dişlerin yerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın restoratif materyaller ve bonding dediğimiz özel güçlü yapıştırıcılar ile aralıklar kapatılır. Sistem oldukça basit ancak bir o kadar da hassasiyet gerektiren bir uygulamadır. Kompozit laminate teknik çok geniş olmayan aralıkların kapatılmasında uygulanan en uygun yöntemlerdendir. Uzun dönemde dolguda meydana gelebilecek herhangi bir harabiyet sonradan küçük müdahaleler ile düzeltilip tekrar cila yapılıp ilk günkü haline getirilebilir.
Porselen Laminate Teknik daha büyük aralıkların kapatılması ve daha iyi bir dişeti uyumunun sağlanabilmesi gerektiğinde uygulanmaktadır. Oldukça ince olan bu porselenler özel yapıştırma sistemiyle dişlerin üzerine uygulanır. Bu sistemde elde edilen estetik kompozit teknik yöntemine göre her zaman daha başarılıdır. Fakat kırılgan özellikte olan bu materyalin direncini arttırmak için bazen diş dokusundan daha fazla aşındırma yapma gereksinimi ve kırılırsa da tamir edilemez oluşu tekniğin en büyük dezavantajlarıdır.
PORSELEN DİŞLER
Diş eksikliklerinin giderilmesi için metal bir alt yapıyla güçlendirilmiş porselen köprülerdir. Bu sistem ile boşluğun iki yanındaki dişler uygun form ve paralellikte küçültülür. Alınan ölçüler üstünden hazırlanıp yapılan metal alt yapının üzerine porselen katmanlar halinde uygulanır. Bu sayede iki ya da çok ayaklı bir porselen köprü elde edilir.
ZİRKONYUM DİŞ
Metal altyapılı porselen dişlerde metal altyapı nedeniyle estetik görüntü istenen seviyede sağlanamayabilir. Daha estetik görüntü için zirkonyum adı verilen altyapıdan üretilen porselenler kullanılır. Bu materyallerde maskeleme ihtiyacı olan bir opak içyapı yoktur. İstenilen renkte hazırlanabilir veya boyanabilir.
TAM SERAMİK KAPLAMALAR (Empress)
Empress, e-max olarak adlandırılan çekirdek altyapıları porselenden olan kaplamalar ışık geçirgenliği fazla olduğu için estetik materyal seçiminde en başarılı malzemelerdir. Bu malzemeler dişe adeziv sistemler ile yapıştırılır ve istenirse dişin orijinal rengini yansıtması bile sağlanabilir.
LAMİNE
Yaygın olarak uygulanan diş kaplama yöntemidir. Özellikle 2000’ li yılların başından itibaren yaygınlaşan bu porselen kaplamalar ile diş dokusundan çok fazla aşındırma yapmadan konservatif yöntemlerle mükemmel estetik görünüm sağlanabilmektedir. Laminate veneer dediğimiz işlem dişlerde oluşan, dişlerin doğal beyaz rengini bozan renk değişiklerinin giderilmesi, diş şeklinde meydana gelen küçük bozukluklar, deformasyonların giderilmesi sağlanabilmektedir.
Lamineler yaygın olarak bilinenin aksine bir porselen çeşidi değildir. Lamine porselen denildiğinde dişin üzerinde yapılacak preparasyonun konservatif bir şekilde sadece bozuk bölgeler ile estetiği bütünleyecek şekilde gerekli kısımlardan küçük aşındırmalar yapılacağı anlaşılmalıdır.
Dişlerde oluşan birçok sorunun tedavisi için lamine diş kaplaması uygulanmaktadır. Diş beyazlatma (bleaching) gibi tekniklerin yetersiz kaldığı durumlarda, sigara çay kahve gibi sonradan oluşan diş renk değişikliğinde, genetik olarak oluşan diş form bozukluğu ve renk bozukluğunda, tetrasiklin gibi ilaçların bıraktığı lekelerde, çapraşıklığı aşırı derecede olmayan yanlış konumlanmış dişlerin tekrar ideal formuna kavuşturulmasında, travma sonucu kırılmış ya da çeşitli nedenlerle aşınmış diş veya dişlerin restorasyonunda, diestema dediğimiz dişler arasında rahatsız edici bir boşluk olan durumlarda dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan kişilerde son derece etkili ve hasta memnuniyeti sağlayan popüler bir uygulamadır.